EKONOMİNİN GÜÇZSÜZ VE DIŞA BAĞIMLIĞI

Türk ekonomisinin temel bozukluğu güçsüz ve dışa bağımlı olması olmuştur.Ekonomide geri kalmasının sebebi ve kalkınmada en büyük engel  bu olumsuz yapısıdır..

Gelişmiş ülkelerin çıkarına ve ekonomiyi bağımlı hale getiren bu düzeni incelediğimizde,ekonominin bu bozuk yapısı ile yaşaması dışarının yardımıyla mümkündür.Geri kalmanın en önemli etkenlerden birisi dış ticaretin yapısı ve niteliğiyle ilgilidir.Dış ticareti bağımlı bir ekonomik yapı ,hem ülkenin sömürülmesine ve büyük oranda bagımlı hale getirir.Türkiye'nin dış ticaret ve ihracat yapısı büyük oranda dışa bağımlı olamasından dolayı,istenilen nitelik ve kalitede değildir.İhracatın temel yapısı bir kaç temel ürüne dayanmakta ,satılan ürün temel hammadde ucuz fiyata satılıp ,geri eşya olarak yüksek fiyata alınmaktadır.Tek ürün olarak adlandırılan bu durum ülke ekonomisini büyük anlamda zarar vermektedir.Bu durum ülke ekonomisini dışa daha çok bağımlı ve muhtaç hale getirmektedir.

Türk iharacat sistemini temel ana sorunu ithalata bağımlı olmasıdır.İhracat rakamları artmasına rağmen ,ithalat rakamları sürekli olarak artmakta ,bu da dış ticaret açığı olarak yansımaktadır. Batılı sanayi denetimindeki uluslararası piyasalarda satılan ürünlerin fiyatları düşmekte ve ülke ekonomisi zara uğramaktadır.Türkiye dış ticarette teknolojik olarak üretime geçmek ve montajcılık üretimini bırakmak zorundadır.

Küresel piyasalarda rekabetçi olmak için yenilik yaratma kapasitesine sahip olmak gerekir.Bu nedenle AR-GE harcamalarının milli gelirdeki payının artması gerekir.Türkiye  AR-GE harcamaları GSYİ orantılandığında yüksek teknoloji ürün ihracatçısı ülkelere göre oldukça düşük..Verimliliği artırmak,geliştirilmiş kalite,esneklik ve düşük maliyet .

İhracattan bahsederken ithalat,üretim yapısı ve dış ticaret sorunlarını bir bütün halinde ele alıp çözüm bulmak gerekir.Tekar hatırlatmak gerekirse montaj üretimden kurtulmak gerekir.

 

 

BELEDİYELER

EKONOMİ