GELİBOLU PLATFORMU SREBRENİTSA KATLİAMI’NIN 29. YILDÖNÜMÜNDE ANMA TÖRENİ DÜZENLEDİ

Gelibolu Cumhuriyet Platformu, 29 yıl önce Sırp askerler tarafından 8372 Boşnak vatandaşın öldürüldüğü Srebrenitsa Katliamı'nın yıl dönümünde İskele Meydanı'nda bir basın açıklaması düzenledi.

Gelibolu Platformu Srebrenitsa Katliamı’nın 29. Yıldönümünde Anma Töreni Düzenledi

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük katliam olan Srebrenitsa Katliamı'nın yıldönümünde yapılan açıklamada, "Hiçbir sebep ama hiçbir sebep, her ne olursa olsun soykırım ve katliamın kabulünü sağlayamaz" denildi.

Platform üyesi İnanç Köksümer Tiran tarafından okunan basın açıklamasında, “Bugün, yani 11 Temmuz, Yugoslavya İç Savaşının en karanlık sayfası olan Srebrenitsa Katliamının yıldönümü. Aslolan şu ki; bu Avrupa’da yaşanan en büyük soykırımdı, insanlığın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra tanık olduğu en büyük vahşet ve insanlık ayıbı.

Özellikle Birleşmiş Milletler tarafından güvenli bölge ilan edildiği halde 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’daki en büyük katliamın yaşandığı Srebrenitsa’da Temmuz 1995’te resmi rakamlara göre en az 8372 Boşnak Müslüman, Sırplar tarafından öldürüldü. General Ratko Mladic komutasında cereyan eden bu katliamda bir kısım kadın ve çocuğun da tecavüzlerden sonra öldürüldüğü belgelerle kanıtlanmıştır. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına rağmen 400 silahlı Hollanda Barış Gücü askerinin varlığı da katliamı önleyememiştir.

2002 yılında katliamla ilgili bir raporun ardından Hollanda Hükümeti katliamı önleyemediği gerekçesiyle toplu olarak istifa etti. 2013, 2014 ve 2019’da Hollanda Devleti, Hollanda yüksek mahkemesi ve Lahey bölge mahkemesi bu katliamda hayatını kaybeden insanların ölümünü önlemek için yeterli çabayı göstermemekten sorumlu bulundu. Nisan 2013’te Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Srebrenitsa’da işlenen suç nedeniyle özür diledi fakat bunu soykırım olarak adlandırmayı reddetti.

Birleşmiş Milletler, 23 Mayıs 20224 tarihinde alınan kararla, 11 Temmuz’u Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü olarak kabul etti.

Görüldüğü üzere, bundan tam 29 yıl önce gerçekleşmiş olan bu büyük katliamın ardından geçen bunca yıldan sonra, dünyanın gözü önünde işlenmiş bu insanlık suçundan sonra bile ve hatta hala toplu mezarların çıktığı ve bir çok belge ile kanıtlandığı halde, katliamdan kurtulmuş olan insanların anlattıkları ile; ancak remi olarak henüz bundan iki ay önce adlandırılan bir soykırımı anma günü var ortada. Soykırım ve katliamlar unutulmamalı ve unutturulmamalı ki tekrarlanmasın. Şu anda Gazze’de yaşananlara da şimdi seyirci kalan bu dünya, gelecekte de belki yıllar sonra bunun bir savaş suçu, insanlık ayıbı ve büyük bir katliam olduğunu resmi olarak açıklayacak ve yine büyük bir insanlık ayıbı olarak tarihe geçecek. Haksızlıklar, savaş suçları, katliamlar, tecavüzler, kadın ve çocuk istismar ve cinayetleri, bizler vicdanlarımız ve kalplerimizle onları görmeden ve ayağa kalkmadan, karşı çıkmadan durdurulamaz. Hiçbir sebep ama hiçbir sebep, her ne olursa olsun soykırım ve katliamın kabulünü sağlayamaz.

Bugün burada bu soykırımı kınamak, Srebrenitsa’da hayatını kaybetmiş olanların ruhlaırnı anmak için toplandık. Gazze’de de aynı şekilde hayatını kaybeden çocuk, kadın, erkek bütün katledilenlerin anısına, bu insanlık suçundan büyük bir utanç duyduğumuzu haykırmak istiyoruz. Sorumluların yargılanması içimizi rahatlatmasa da, hukukun olduğuna ve işlediğine de inancımızı tazelemek istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

ÇANAKKALE (UHA) - DOĞAN ZELOVA

BELEDİYELER

EKONOMİ