EĞİTİM-BİR-SEN BAŞKANI MEHMET DEMİR'DEN ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU AÇIKLAMASI

Eğitim-Bir-Sen Başkanı Mehmet Demir, öğretmenlik mesleğinde kariyer basamaklarının yeniden düzenlenmesinin önemli bir adım olduğunu açıkladı

Eğitim-Bir-Sen Başkanı Mehmet Demir'den Öğretmenlik Meslek Kanunu Açıklaması

Memur-Sen Adıyaman İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Demir, eğitim gündemi ve sendikal çalışmalara ilişkin haftalık olağan istişare toplantısında, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Demir, açıklamasında şunları kaydetti:

"Öğretmenlik Mesleği ve Millî Eğitim Akademisi Kanunu görüşmeleri TBMM Genel Kurulu'nda tamamlandı; taslak yasalaştı. Asil öğretmenliğe atamada sınavın kaldırılması, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararıyla dayanağı ortadan kalkan kariyer basamaklarının ve getirdiği mali hakların güvenceye alınması, eğitimcilere yönelen şiddete karşı caydırıcı hükümler getirmesi, 20 hizmet yılını tamamlayan öğretmenlere başöğretmenlik hakkı tanınması, kanunun takdiri hak eden maddeleridir."

Demir, sözlerine şöyle devam etti:

"Kanunla, öğretmenliğe atama, aday öğretmenlik süreci, adaylık sürecindeki disiplin hükümleri, kariyer basamakları ve yöneticiliğe görevlendirme düzenlenmekte; ilaveten Millî Eğitim Akademisi’nin yapısı, işleyişi, görev ve yetkileri, akademinin personel istihdamı ve eğitim çalışanlarına yönelik şiddete karşı düzenlemeler getirilmektedir."

"AYM iptal kararı üzerine, kariyer basamaklarında ilerleme süreci yeniden düzenlenmiştir. Buna göre, sözleşmelilikte geçen süre dâhil en az 10 yıl hizmeti bulunan öğretmenlerden Akademi tarafından düzenlenen uzman öğretmenlik eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen; en az 10 yıl uzman öğretmenliği bulunan öğretmenlerden Akademi tarafından düzenlenen başöğretmenlik eğitimini tamamlayanlar başöğretmen unvanı alacaktır."

"Yine öğretmenlikte veya uzman öğretmenlikte 20 yılını tamamlayan ve Akademi tarafından düzenlenen başöğretmenlik eğitimini tamamlayanlara başöğretmenlik hakkı tanınmıştır. 20 yılını dolduran yaklaşık 230 bin öğretmenin başöğretmenlik unvanı ve mali hakkına kavuşacak olması, tecrübenin değer görmesi adına olumlu bir adımdır."

Başkan Demir, eğitim çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili düzenlemelere de dikkat çekerek şunları söyledi:

"Eğitim çalışanlarına yönelik kasten yaralama, hakaret, tehdit, görevi yaptırmamak için direnme suçlarında verilecek cezalar yarı oranında artırılacak; hapis cezaları ertelenmeyecek; kasten yaralama suçu tutuklama nedeni sayılacak. Kamu hizmetlerinden yararlanmanın engellenmesi suçu kapsamına eğitim çalışanlarına yönelik şiddet de eklenecek; özel okul personeli de bu suçların mağduru olmaları hâlinde kamu görevlisi sayılacaktır. Eğitimcilerin uzun zamandır beklediği, şiddete karşı caydırıcı ve faili cezalandıran bu düzenleme, şiddetin son bulması adına en büyük temennimizdir."

"Denetim sırasında öğretmenlik görevini yerine getirmede yetersizliği görülenlerin GİHS memur kadrolarına atanmalarına ilişkin taslak hükmünün genel kurul görüşmeleri sırasında kanun metninden çıkarılması olumlu olmuştur."

Ancak Demir, kanunla ilgili bazı eksikliklere de değinerek, şu ifadeleri kullandı:

"Şube müdürleri, eğitim uzmanları, araştırmacılar ve müfettişler için uzman/başöğretmenlik hakkı tanınmaması, kanunun eğitimciler arasında benimsenmesini zora sokan, çözüm bekleyen bir eksikliktir."

Başkan Demir, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Taslağın yasalaşmış olması, noksanlıkların kabulü anlamına gelmemektedir. Eğitim-Bir-Sen olarak, öğretmenlerin hak ve yetkileri ekseninde bu eksikliklerin giderilmesi için çabalarımız sürecektir. Mücadelemiz ve mesaimiz devam edecektir."

 

ADIYAMAN (UHA) - RAMAZAN YAVUZ

BELEDİYELER

EKONOMİ