ÇAYLAR YATILI OKULU YIKILIYOR: TAŞIMALI EĞİTİMLE 30 KM YOL KAT EDEN ÖĞRENCİLER

Yıkım kararı verilen Çaylar Yatılı Okulu’nda öğrenciler mağdur. Taşımalı eğitimle her gün uzun yollar kat ediyorlar.

Çaylar Yatılı Okulu Yıkılıyor: Taşımalı Eğitimle 30 Km Yol Kat Eden Öğrenciler

Muş'un Varto ilçesine bağlı Çağlar Köyü'nde yatılı eğitim veren Çaylar Bölge Yatılı İlkokulu ve Ortaokulu, 6 Şubat depreminden sonra yapılan incelemeler sonucu ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle kapatıldı. Yaklaşık 1,5 yıldır kapalı olan okul, Çaylar Köyü'ne yakın 24 köy ve uzak 15-20 köyden gelen öğrencilerin yatılı eğitim gördüğü önemli bir kurumdu.

Önce okulda güçlendirme çalışması yapılacağını açıklayan Varto Milli Eğitim Müdürlüğü, 1 yılın sonunda güçlendirmenin 115 milyon liraya mal olacağını belirterek, binanın yıkılıp yeniden inşa edileceğini duyurdu. Ancak bölge halkı, kendilerine kesin bir açıklama yapılmadığı için yıkımdan sonra okulun yeniden yapılacağına emin olamıyor.

Öğrenciler, taşımalı eğitim sistemi ile her gün Varto Merkez'deki İmam Hatip Ortaokulu'na taşınıyor ve en uzak köye olan mesafe 30 km. Sazlıca Köyü İlkokulu'na gitmek zorunda kalan öğrenciler ise her gün 16 km yol katetmek zorunda kalıyor. Sabah 5.30'da uyanmak zorunda kalan çocukların bazıları artık okula bile gitmek istemiyor.

Kendisine ulaşılan Çaylar Köyü Muhtarı Ali Dalveren, neredeyse 40 köyden 600'e yakın öğrenciye yatılı olarak eğitim veren okulun kapatılmasının ardından ailelerin ve çocukların çok mağdur olduklarını belirtti. 1983 yılında açılan bu okulun, zorlu yaşam şartlarında doktorlar, öğretmenler, mühendisler yetiştirdiğini söyleyen Dalveren, şimdiki neslin elinden bu fırsatın alındığını ifade ediyor. Yıkım kararı verilen okulda öğrencilerin yatılı kaldığını, erken uyanma gibi bir sorunları olmadığını belirten Ali Dalveren, "Artık okula gitmek için sabah 5.30-6.00'da uyanmak zorundalar. Çünkü ortaokul öğrencileri en uzak köyden 30 km ötedeki Varto Merkez'deki İmam Hatip Ortaokulu'na, ilkokul öğrencileri ise 16 km ötedeki Sazlıca Köyü'ndeki ilkokula gitmek zorundalar. Kış şartları ağırlaşıp yollar kapandıktan sonra ise taşıma imkanı da zaten kalmıyor. Bu da bir yerden sonra çocuklarda bıkkınlık yaratıyor. Bazı veliler çocuklarının artık okula gitmek istemediklerini bize bildiriyorlar. Yazık değil mi bu çocuklara? Ülkemizde eğitimde fırsat eşitliği var deniliyor, bu mu fırsat eşitliği?" ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Müdürlüğü'nden gerekli bilgileri alamadıklarını belirten Muhtar Dalveren, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sadece okulumuzun yıkılacağını biliyoruz, o kadar. Tekrar yapılacak mı, yapılacaksa ne zaman yapılacak, ihaleye çıkılmış mı bilmiyoruz. Ama tekrar yapılacağından emin olmak istiyoruz. Bu okul bölge için çok önemli bir okul. Burada yatılı bir okul imkanı varken, çocuklarımız taşımalı eğitimle heba olsun istemiyoruz."

MUŞ (UHA) - CEVDET LAÇİNKAYA

BELEDİYELER

EKONOMİ