DÜNYA 2035'E KADAR YAŞANILAMAZ HALE GELEBİLİR

Birleşmiş Milletler'in yayınladığı kritik bir rapor, zorla yerinden edilme ve iklim değişikliği konularında çarpıcı istatistikler ve tahminler sunuyor. Rapora göre; yükselen sıcaklıklar, insanların tolere edebileceği sınırları aşacak, özellikle Hindistan ve Orta Afrika'da yaklaşık 3 milyar insan, Sahara benzeri iklim koşulları nedeniyle yaşanılamaz bölgelerde yaşayacak.

DÜNYA 2035'E KADAR YAŞANILAMAZ HALE GELEBİLİR

İklim bilimcileri, son dönemlerde elde edilen eşi benzeri görülmemiş küresel ısınma verileri nedeniyle, iklim acil durumu uyarıları yayınlıyor. Bunlardan biri de UNEP’in Navigating New Horizons raporu. Rapor , mevcut bilimsel çalışmalara dayalı olarak gezegen sağlığı ve insan refahının yakın geleceğine ışık tutuyor

Rapor, çevresel, ekonomik, sosyal ve jeopolitik bozulmaları öngörüyor ve bu bozulmaların ne zaman etkili olacağını ve anket katılımcılarının bu tehditlere karşı nasıl bir algıya sahip olduğunu değerlendiriyor.

UNEP Yürütme Direktörü Inger Andersen, "Bu raporda sunulan felaket senaryoları gerçek değil. Ama olabilir" diyerek, yaklaşan tehlikeye dikkat çekiyor.

BÜYÜK FELAKETLER YAŞANABİLİR

Rapora göre;  gezegenin geniş toprak alanları iklim değişikliğinden olumsuz etkilenecek. Yangınlar, sel ve dayanılmaz sıcaklıklar gibi unsurlar nedeniyle insan yaşamı zorlaşacak. Bu felaketler beraberinde kitlesel göçleri getirecek. Yükselen sıcaklıklar, insanların tolere edebileceği sınırları aşacak, özellikle Hindistan ve Orta Afrika'da yaklaşık 3 milyar insan, Sahara benzeri iklim koşulları nedeniyle yaşanılamaz bölgelerde yaşayacak.

UNEP değerlendirmesi, bu problemlerin,  önümüzdeki on yıl içinde, yani 2035'e kadar ortaya çıkabileceğini ortaya koyuyor.  

İSTANBUL (UHA) - SEZGİN AKKOYUN

BELEDİYELER

EKONOMİ